Goniodoris castanea – en skjult skatt blandt sjøpung

I løpet av feltarbeidet i Gulen i Sognefjorden helgen 25.-27. mars i år dukket det opp arter som ikke før har blitt sett i norske farvann. Goniodoris castanea er en slik art som faktisk har en bred utbredelse i mange verdenshav men som aldri ser ut til å ha blitt funnet ofte.

 

Goniodoris castanea, en ny art for Norge. Foto Thorbjørn Rusnes (uwpix.no)

Goniodoris castanea ble beskrevet av de engelske naturalistene Joshua Alder og Albany Hancock allerede i 1845. Dette er en relativt stor nakensnegl som med sine nesten 4 cm ruver i tareskogen. Den har som sin slektning Goniodoris nodosa, en flat og bred kropp med en redusert kappe. Karakteristisk for G. castanea er kappekanten som krøller seg og er vendt oppover langs hele ryggsiden. Fargen er også ganske spesiell – med sin mørk rødbrune kropp dekket med et stort antall hvite prikker er den ganske vanskelig å få øye på.

Føden som består av både kolonidannende sjøpung slik som Botryllus og Botrylloides, og solitære arter innen Ascidia og Dendrodoa gjør denne arten veldig kryptisk midt i matfatet.

Arten har aldri tidligere blitt funnet i norske farvann, så fangsten som Thorbjørn Rusnes kom opp med under feltarbeidet i Gulen var ganske spesiell. I atlantiske farvann finnes den fra Middelhavet nord til de Britiske øyer, men har også blitt funnet i Rødehavet, og i områder i Stillehavet som Japan og New Zealand.

Foto Helgi Winter Olsen

Lenke til nettsiden til undervannsfotograf Thorbjørn Rusnes

Min forskning er i nedslagsfeltet mellom marin biologi og teknologi, der jeg jobber med prosjekter innen økologisk hydrodynamikk, øko-fysiologi og marin biodiversitet spesielt med fokus på nakensnegler.

4 Comments

 • […] i antallet arter som vi har blitt nødt til å sette et usikkert navn på. Et eksempel på dette er Goniodoris castanea som i 2011 ble registrert for første gang langs […]

 • […] fem nye artene vi har klart å dokumentere som nye for norske farvann er Doridoxa ingolfiana, Goniodoris castanea, Onchidoris sparsa, Eubranchus rupium og Proctonotus mucroniferus. I tillegg er det hentet inn ny […]

 • Svar juli 31, 2014

  Marit Borø Byklum

  På Borøya i Søgne (vest for Kristiansand) fant vi en nakensnegle ,den er veldig lik Goniodoris castanea. Veldig interesant dette !!

 • Svar august 3, 2014

  Torkild Bakken

  Hvis det er denne arten dere har funnet er det et spennende funn. Jeg syns det er merkelig at vi ikke har flere observasjoner av en så stor art, det ene individet vi fant i Gulen var nesten fire cm lang, og det er en stor nakensnegl. Det kan kanskje hende det er en art som er i ferd med å etablere seg i norske farvann, men det vet vi ikke sikkert.

Leave a Reply